20 Mart 2014 Perşembe

Aspen Plus

Aspen Plus’ı Hiç Duymadım Demeyin
Bir çoğumuz daha üniversitedeyken Aspen Plus hakkında bir şeyler duymuşuzdur. Duymadıysanız da bu yazıyı okuduktan sonra duymuş olacaksınız. Aspen Plus en basit tanımıyla bir proses simülasyon programı. İlk olarak 1981 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından ortaklaşa oluşturulan araştırma projesiyle ortaya çıktı ve bu ortak projeyle kurulan AspenTech firması tarafından geliştirildi. Aspen adı “Advanced System for Process ENgineering (ASPEN)” kelimelerinin ilk harflerinden gelmektedir. Aspen Plus aslında “Aspen Engineering Suit” adı altında bir çok mühendislik uygulamasının bir araya getirildiği ortamda ki uygulamalardan sadece biri.
Aspen Plus ile kararlı hal (steady state) koşulu için kimya mühendisliği ve kimyasal proses simülasyonu konusunda yapabilecekleriniz neredeyse sınırsız. Yapabileceklerinizi sadece bir kaçı şöyle:
-          Her türlü kimyasal proses ekipmanı (eşanjör – heat exchanger –, damıtma –distilation –,   kimyasal reaktör vb.) için madde ve enerji denkliği
-          Kimyasal herhangi bir saf madde veya karışım için termodinamik hesaplama
-          Kimyasal bir prosesi tam akış diyagramını oluşturarak madde ve enerji denkliği hesaplamak
-          Kimyasal prosesin verimliliğini artırmaya yönelik hesaplama
-          Herhangi bir ekipmanın veya tüm prosesin yatırım ve işletme maliyetini kabaca hesaplamak
-          Hesaplama ve simülasyon sonuçlarını tablo ve grafik seklinde alabilme ve diğer uygulamalarla (örneğin MS Excel gibi) paylaşabilme.
 Listeyi daha uzatmak mümkün ama bu yazıyla hepsini anlatmak mümkün olmadığı için geri kalan özellikleri keşfetmeyi size bırakıyorum. Bunun için en başta www.Aspentech.com sitesinde olmak üzere internette bir çok kaynak bulabilirsiniz. Aspentech’in kendi sitesi özellikle her türlü desteği ve bir çok konuda eğitimi sağlıyor. İşin iyi tarafı ise bütün bu içeriğe ulaşmak için sadece Aspentech’in destek sayfasına ücretsiz üye olmanız yeterli.
Bütün bu faydalarının yanı sıra Aspen Plus’a ulaşmak maalesef hiç ucuz değil. Özellikle programı alıp bilgisayarıma kurayım, lazım oldukça kullanırım diye düşünüyorsanız ve bunu yasal kullanım haklarına sahip olarak yapmak istiyorsanız bunun tek yolu üniversite veya çalıştığınız kurum aracılığı ile olabilir.
Aspen Plus ile ilgili sorularınızı siteye üye girişi yaptıktan sonra Forum bölümünde aşağıdaki linli kullanarak sorabilirsiniz.
http://www.kimyamuhendisi.com/forum/yeni-konu/31-aspen.html
 Dr. İlke Şenol
09.Aralık.2012

KimyaMuhendisi.com'dan bir makale, bence kimya mühendisi öğrencilerinin takip etmesi gereken bir  site. Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.kimyamuhendisi.com/makaleler/1051-aspen-plusi-hic-duymadim-demeyin.html 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder